TGIF! Yin Yoga met Ballen!
Waitlist
Friday, 12 April • 19:30 - 21:30
Monique van Leeuwen
Als je voor je bij Yoganesh kwam ergens anders yogales volgde zul je merken dat sommige houdingen (asanas) in mijn lessen ontbreken. Mijn yogareis startte in de Ashtanga yoga, een pittige vaste serie houdingen in een straf tempo dat ik toen heerlijk vond (en soms nog wel). Toen ik zover was om een eerste echte opleiding te volgen vond ik Michaelle Edwards op het prachtige Hawaiiaanse eiland Kauai. Met haar YogAlign training leerde ik een heel andere manier van yoga, gebaseerd op de 'klassieke' yoga, maar veel meer gericht op het behouden of terugkrijgen van een gezonde houding. En dus niet jouw lijf aanpassen aan houdingen die eigenlijk helemaal niet zo fijn zijn en als je ze maar vaak genoeg doet soms zelfs klachten geven. Vele opleidingen en leraren verder - heb ik mijn eigen stijl ontwikkeld waarbij ik nog steeds de YogAlign basisprincipes toepas. Ik noem het functionele yoga. Yoga die voor iedereen anders is en die uitgaat van hoe jouw lijf in elkaar zit. Zodat yoga echt voor iedereen geschikt is; dun, dik, lenig of stijf, sportief of niet, oud en jong, fit en gezond of met een chronische aandoening of ziekte - er is voor iedereen een manier om de lessen te volgen. Een veilige manier van bewegen die je meer flexibiliteit, kracht en energie geeft. Een ' alles-in-een' pakket: krachttraining, ontspanning, houding- en ademtherapie, massage en meditatie tegelijkertijd! Mijn nuchtere zachte intuïtieve aanpak, mijn verre van perfecte lijf en een gezonde dosis humor hielpen al menigeen over een yogadrempel. Ook mensen die dachten dat yoga niet bij hen zou passen. Juist voor hen valt er veel te ontdekken, net als ik dat deed.
Description
In deze extra lange yogales combineren we yin-houdingen met rubber ballen om nog effectiever spanning op moeilijk bereikbare plaatsen los te laten. Werken met de ballen is echt een verdieping van een yin sessie. Je komt in een yogahouding en de ballen geven zachte druk aan bijvoorbeeld kuit of rug. Je dringt diep in de lagen van weefsels van triggerpoints en acupressuurpunten. Door langere tijd in een houding te blijven en je adem te gebruiken kun je op een ontspannen manier spanning en pijn verlichten.

Ter afsluiting een aantal diep ontspannende restorative houdingen zodat de effecten goed kunnen zinken in je spieren en lichaam.
Na de les voel je jezelf energieker, je bewegingen zijn soepeler en je bent stabieler in de yogales. Je organen zijn extra gestimuleerd en gemasseerd.
Diepe ontspanning en rust is het resultaat. Én je laadt jezelf weer op met nieuwe energie!

Losse les 25 euro

Triggerpoints
zijn spiercontracties, pijnlijke verhardingen, die niet meer weten wat ‘ontspanning’ is. Het signaal gaat naar de hersenen dat er pijn is en legt die spier lam of gaat minder werken. Triggerpoints beperken de flexibiliteit en kracht van de spieren en door deze punten gericht te masseren, verbeter je de flexibiliteit en kracht. Door deze massage regelmatig uit te voeren, breng je spieren weer in optimale conditie.

Waar kan een Triggerpoint zitten?
het is lastig om te ontdekken waar een triggerpoint zit omdat je soms te maken hebt met “afgeleide” pijn! Alles in je lijf is met elkaar verbonden door verschillende lagen en soorten bindweefsels. In iedere laag kan een Triggerpoint zitten. Het kan dus zijn dat je de pijn in je onderrug voelt maar dat het eigenlijk vanuit je bil komt!

Acupressuurpunten
Traditionele Chinese medische theorie beschrijft speciale acupunten, of acupressuurpunten, die langs meridianen liggen in je lichaam. Door deze onzichtbare energiekanalen stroomt vitale energie (ch 'i). Er zijn 12 zgn 'hoofd' meridianen die specifieke organen of netwerken van organen verbinden.
Het stimuleren van de punten met druk zorgt voor afgifte van endorfines, dit zijn neurochemicaliën zijn die pijn verlichten. Hierdoor neemt pijn af en de circulatie van bloed en zuurstof door het betreffende gebied toe. Dit zorgt ervoor dat de spieren zich ontspannen.